Medový den 2018

25.09.2018 11:30

Medový den v Šumperku

Areál SOŠ na Zemědělské ulici v Šumperku se 15. září otevřel pro třetí ročník Medového dne. Přes tisíc návštěvníků zaplnilo nádvoří a arboretum školy, aby si vychutnali nejen letošní sklizeň medu a medové pochoutky, ale také aby se pobavili a získali nové poznatky o včelách

Pokaždé jinak a pokaždé výborný

Med ve všech podobách se návštěvníkům nabízel ve stáncích i v budově školy. Návštěvníci mohli ochutnat různé druhy medu včetně těch exotických, jako byly koriandrový, šalvějový, avokádový, nebo z květu kávovníku, pro dětské mlsouny tu byl med čokoládový, arašídový nebo lískooříškový. Dospělí se s oblibou zastavovali u stánků s medovinou, která se rovněž nabízela v mnoha provedeních od různých výrobců. K žádaným pochoutkám patřila v letošním roce speciální edice velkolosinských oplatek plněných letošní snůškou medu, již vyprodukovala včelstva včelařského kroužku při naší SOŠ. Stejný med si mohli návštěvníci vychutnávat i ve velkolosinských pralinkách.

Medový raut a regionální produkty

Co vše se dá z medu vyrobit, to si mohli návštěvníci nejen prohlédnout, ale hlavně ochutnat na medovém rautu v prostorách školy. Studenti hotelnictví pod vedením učitelek odborných předmětů připravili nepřeberné množství medových pochutin a nápojů, že si vybral opravdu každý. Obrovský zájem byl také o regionální produkty, které představila ve svém stánku Okresní agrární komora – ochutnávku Skaličského medu nebo Jesenického moštu skvěle doplňovala nabídka loštické Tvarůžkové cukrárny, Senický smraďoch a malinový mls z Doubravského dvora.

Medová dobrodružství a zábava

Lezecký kroužek naší školy připravil lezeckou dráhu na jeden ze stromů v arboretu a především děti ocenily možnost pohlédnout na zem z výšky, ve které včely sbírají nektar. Pro ty méně odvážné byly připraveny výtvarné dílničky s včelí tématikou, medová stezka zručnosti a obratnosti, ukázky kovářské práce a kolotoč mistra kováře na ruční pohon. K doprovodnému programu patřila i ukázka práce policejního psovoda. Již tradičně patřila k programu prohlídka školní včelnice a proskleného úlu s odborným výkladem.  K uvolněné atmosféře Medového dne přispívalo celkem pět hudebních uskupení.

Vzdělávání včelařů a včelařského dorostu

K životu včelaře patří kromě péče o včelstva také neustálé vzdělávání, proto byly na programu Medového dne i odborné přednášky. K nejnavštěvovanějším patřila přednáška Vladana Ondřeje: Geneticky modifikované organismy – máme se jich bát?“ a přednáška Karla Černého „Alergie a včely“. Návštěvníkům se otevřelo i Muzeum zemědělství při SOŠ mapující vývoj zemědělské techniky v našem regionu. Pro děti, ale i pro všechny zájemce o včelaření byla nově zřízena naučná stezka „Ze života včel“. Jejího slavnostního otevření v průběhu Medového dne se zúčastnil starosta města Šumperka a senátor Zdeněk Brož, náměstek hejtmana Olomouckého kraje Milan Klimeš, předseda ZO ČSV v Šumperku Jaroslav Hamal a ředitelka SOŠ Stanislava Beštová.

Letošnímu Medovému dni v areálu SOŠ v Šumperku přálo krásné slunečné počasí a hojná účast zájemců o včely a včelaření. Doufejme tedy, že i příští ročník, který připravuje ZO ČSV v Šumperku ve spolupráci s Včelařským kroužkem naší školy se opět vydaří a přitáhne k aktivnímu včelaření mladou generaci.

Jolana Maluchová, SOŠ Zemědělská 3, Šumperk

Kontakt

Bzučáci Zemědělská 3
Šumperk
878 01
583301030 vcely.edusum@seznam.cz